Verstopte verstoppingen

tikkende tijdbomDe afgelopen week waren we in het ziekenhuis op het bezoekuur bij m’n vader. Hij had de hartkatheterisatie goed doorstaan. Het laatste jaar had m’n vader weinig lucht, fietsen ging niet meer en de trap was een steeds grotere uitdaging. Hart en longen werden getest maar er kwam niets concreets uit de onderzoeken. Wel probeerden de specialisten allerlei medicijnen: pufjes voor de longen, pilletjes voor het hart, de bloeddruk en de nieren. Het hielp allemaal niets. Het zal de leeftijd zijn meneer, u bent tenslotte al 88. Een hele leeftijd, dat is zeker, maar iemand die zo sterk is als een beer verliest dat niet in een jaar tijd.
Tot hij op controle kwam en er een vervanger dienst deed, deze arts stelde een andere harttest voor omdat de traditionele test niet altijd accuraat is. Tijdens deze test werd meteen duidelijk dat zijn hart veel te weinig zuurstof kreeg, de week daarop werd hij opgenomen.
Bij de hartkatheterisatie bleken er vijf verstoppingen te zijn. Door een minder betrouwbare test te vertrouwen loop je daar dus langere tijd mee rond als een tikkende tijdbom. Nog steeds trouwens, hij is inmiddels weer thuis om te wachten op een oproep voor het dotteren waarbij ze twee verstoppingen willen oplossen met een stent. Met een zak vol medicijnen ging hij naar huis om het vol te houden tot de dag dat de cardioloog tijd heeft voor deze ingreep. Zo werkt tegenwoordig de gezondheidszorg.
Als je geluk hebt tref je een dokter die verder kijkt dan de gebruikelijke paden, heb je pech dan kan je worden behandeld voor iets wat je helemaal niet hebt. Daarover een volgende keer meer.

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share