Blauw, knallend water

wilde waterkokerEen aantal jaren geleden dachten we dat onze waterkoker zijn langste tijd had gehad. Van de ene op de andere dag was het bruisende water veranderd in een  woeste watermassa met grote bellen die knallend ontploften. In ons regionaal dagblad lazen we echter de volgende dag dat er een golf van knallende waterkokers was in zuidwest Friesland. Het lag niet aan de waterkokers maar aan het water. De overheid vond ons water te geel en hadden Vitens opdracht gegeven het water helder te maken. Humuszuren uit veenbodem geven het water een lichtgele kleur, nauwelijks zichtbaar en niet ongezond, maar ons water moet kleurloos zijn.
Ze hadden iets bedacht met ionenwisseling en hars, wil je meer weten klik dan hier.
We hadden ons net neergelegd bij de knallende waterkoker toen een huisgenoot het bad vol liet lopen. Het duurde niet lang voor ik werd geroepen: “moet je eens kijken, het water is blauw!”. En inderdaad, de lichtgele kleur had plaats gemaakt voor een blauwige gloed. Maar Vitens was stellig: het water is echt kleurloos, misschien lijkt het blauw maar dat is niet het geval. Ook hierover weer berichten in ons regionaal dagblad, waar lezers zich af vroegen of er kleurstof in het water zat. Je weet nooit wat ambitieuze managers allemaal verzinnen, daarover meer in een volgende whats up. Jaren gingen voorbij met een luidruchtige waterkoker en lichtblauw badwater. Tot afgelopen weekend het warme water met een klein straaltje uit onze kranen kwam. We gingen uit van een probleem met de kachel en belden maandag Nuon, die dezelfde dag kwam kijken. De kachel bleek vol kalk te zitten, zo ook de zeefjes van onze kranen. Net als met de waterkoker was er niets mis met onze kachel maar was het water het probleem. De monteur vroeg zich ook af hoe dit mogelijk was, zo hard is het water hier nu ook weer niet. Toen ook nog bleek dat de blauwe watergloed was verdwenen heb ik Vitens in een online klachtenformulier gevraagd waar ze nu weer mee bezig zijn. Gaat Vitens de rekening van Nuon en mineraalwater betalen? Ik denk het niet. Tijd om het regionale dagblad in de gaten te houden en te gaan sparen voor een goed waterfilter.

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share