Giftig groen

baggerNa het middageten gaan het hondje en ik vaak een wandelingetje maken, behalve als het regent, we vinden het niet prettig om nat te worden. We zijn ook geen uren onderweg, we houden rekening met elkaar: het hondje heeft een heupaandoening en een hartruis en mijn spieren zijn niet altijd even los. Vlak bij ons huis is jaren geleden door de gemeente een klein groengebied aangelegd, dat wil zeggen een paar heuveltjes met gras, boompjes en een schelpenpad. Het lijkt een mooi initiatief, maar zoals vaker gezegd “niets is wat het lijkt”. Deze heuveltjes bestaan namelijk uit slibafval, dit was voor de gemeente absoluut de goedkoopste manier om deze troep af te voeren. De boompjes staan er treurig bij, een deel heeft het slibafval niet overleefd en staat al jaren zonder blad. Om de kosten van het grasmaaien te besparen staat hier regelmatig een groep schapen een weekje te grazen. Het is een leuk gezicht, daar niet van, maar ten eerste kun je er dan niet wandelen en ten tweede kun je na die tijd zien hoeveel schapen poepen. Dat is gigantisch veel, daar loop je dan met je zakje voor de hondenpoep, de schapenpoep ontwijkend.
Ruim voor de aanleg kwam er een oproep in ons wekelijks stadsblad: de gemeente wil meer groen en een gebied hiervoor creëren voor de bewoners, hebben jullie ideeën? Daarmee maak je als gemeente goede sier, je geeft de bewoners het idee dat ze inspraak hebben terwijl de heuveltjes uiteraard al gepland waren, anders raak je het slib niet kwijt. Ja mensen, gemeentes zijn creatief in het vinden van oplossingen en creatief in het boekhouden. Leo Verhoef is een accountant die onderzoek doet naar het creatief boekhouden van gemeentes, klik hier als je wilt weten hoe je eigen gemeente goochelt met ons geld. Ik ga er met stellige zekerheid van uit dat de provincies, het rijk en de EU minstens zo creatief boekhouden om zichzelf te verrijken. Hoe hoger op de piramide des te groter het bedrog. Om die reden is onze gemeente met zo’n tienduizend inwoners opgegaan in een grote fusie gemeente. Om moeilijkheden te voorkomen is er niet gevraagd naar de mening van de inwoners. Het EU verhaal op kleine schaal. De eeuwenoude gemeente bestaat niet meer omdat de salarissen hoger zijn in een grotere gemeente. De burgers zijn steeds meer de spreekwoordelijke schapen die stukje bij beetje financieel worden geslacht.
Ik zag gisteren dat de schapen weer op de heuveltjes grazen, de komende weken lopen we dan ook een alternatieve route. Tot schrijfs…

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share