Alles past op één hand

ziekjesBegin januari sloeg de chemische overgevoeligheid in alle hevigheid toe. Langere tijd was het behoorlijk goed gegaan en vergeet je hoe heftig het kan zijn. Het is als een zware griep die alle energie uit je weg zuigt. Vervolgens ga je op zoek naar de oorzaak, er waren natuurlijk geparfumeerde mensen op bezoek geweest, de vloek van feestjes en feestdagen. Maar er moest nog iets zijn, het wilde niet opknappen. Tijd om de schoonmaak- en verzorgingsproducten te controleren. Iemand met mcs heeft z’n vaste assortiment, daar verander je niks aan, never change a winning team. Maar producten kunnen ineens een andere samenstelling krijgen en jawel, dit keer bleek het ecover schuurmiddel de boosdoener. Volgens het etiket zit er geen parfum in maar het geurt toch, dat was bij de oude verpakking – die ook is vernieuwd – niet het geval. Geërgerd maar ook blij dat ik de oorzaak had gevonden gooide ik het flesje in de container. Na een paar dagen was ik van m’n “griep” hersteld, doodmoe dat wel. Leven met mcs is niet eenvoudig, je evenwicht is altijd tijdelijk tot iets de betrekkelijke rust verstoort. En dan moet je op zoek naar een vervangend product wat deze keer niet moeilijk was. Ik had het zelfs al in huis, bicarbonaat. Ik gebruik het regelmatig om zelf wasmiddel te maken en tegels in de keuken te ontvetten. En jawel, ook de gootsteen in de keuken werd hiermee prima schoon, deze keer is er dus gelukkig geen zoektocht nodig naar een vervanger. En zo past alles wat nodig is voor de schoonmaak bij mij op één hand: savon marseille en bicarbonaat om wasmiddel te maken, schoonmaakazijn en bicarbonaat om het toilet te reinigen en EM wipe&clean voor de vloer en gladde oppervlakken. Dat is het, de natuur geeft ons gelukkig alles wat we nodig hebben.

2 reacties:

  1. Beste Annie
    Eindelijk iemand die mijn hel snapt. Ik ben zo blij. Al jarenlang wordt ik zwaar getreiterd door mijn knettergekke buren. Ze terroriseren m”n hele leven kapot met professionele schoonmaak middelen in mix vorm. Ik ben voor gek verklaart door een heel convenant van hulpverlening instanties, heb rechtszaken gehad ,kan geen aangifte doen etc. En toen vond ik vannacht dit. Dank je. Ik ben dus niet gek. Misschien als je dat goed vind mag ik je vragen om hulp. Ik weet niet of dat kan. Ik heb zoveel meegemaakt en soms weet ik het ook niet meer wat Ik moet doen. Ik heb zo’n neus apparaat van medisana het helpt maar ik kan het beperkt gebruiken. Alvast bedankt voor het lezen van dit berichtje. Met vriendelijke groeten Nobbie

  2. Beste Nobbie,

    Vanavond las ik je reactie, ik ben blij dat je nu weet dat je niet de enige bent met mcs, laat je nooit aanpraten dan het “tussen de oren” zit. Ook ik ben blij dat je de website over mcs hebt gevonden, daar doe ik het voor. Want het is een eenzame weg, ik zeg wel eens dat je door het leven moet als een astma patiënt in een rook café.Buiten je huis is er geen veilige plek waar je langere tijd kunt heen gaan. Je eigen huis is als het goed is je veilige haven. Maar ik begrijp dat je last hebt van de buren, heb dat helaas van andere mensen met mcs vaker gehoord. Ook ik kan niet in de tuin zitten als de buurvrouw de was buiten hangt, maar verder is er genoeg afstand om verder geen last van hen te hebben. Verder hebben we in huis een sharp luchtreiniger, als er bezoek komt zet ik hem aan, als het bezoek weg is laat ik hem nog lang doordraaien. Het helpt, dus misschien iets om te overwegen en hierover info te zoeken op internet. Het is jammer, maar helaas is mijn ervaring dat – een enkeling daargelaten – niemand gelooft dat parfum je ziek maakt. Daar heb ik me bij neergelegd, je kunt dat niet veranderen. Het helpt ook niet dat in Nederland mcs niet als ziekte is erkend. Vorig jaar kwam ik in een supermarkt voor het eerst iemand tegen met een mcs masker op (verkrijgbaar bij geenparfum.nl). Je bent beslist niet de enige, besef dat goed. Tien jaar geleden ben ik verhuisd omdat het huis vlak bij een wasserij stond en ik steeds zieker werd. Het gaat nu veel beter dan toen, wat ik wil zeggen is doe wat mogelijk is om je situatie te verbeteren. Als eerste moet je huis een veilige haven zijn, in hoeverre ik behulpzaam kan zijn weet ik niet. In elk geval staat er veel informatie op de website waarvan ik hoop dat het kan helpen. Verder wil ik mensen met mcs aanraden zichzelf te vertrouwen, als het moet eigenzinnig te zijn en ook je intuïtie te vertrouwen. Sterkte en heb je nog vragen, stel ze gerust.
    Hou je haaks, met vriendelijke groet, Annie

Reageren is niet mogelijk

  • no copyright – feel free to share