Binnenlandse grenzen

afsluitdijkDe dag na de verkiezingen…..
Ik wist niet dat er zoveel welgestelde mensen zijn in Nederland dat de VVD weer de meeste stemmen wist te verzamelen. Opvallend is dat de noordelijke provincies niet voor rechts hebben gekozen, maar dat is wel begrijpelijk voor dit tweede wereld gebied in Nederland. Er zijn hier minder banen, grotere afstanden, belabberd openbaar vervoer en een groot gebrek aan betaalbare woningen. De voorzieningen zijn minimaal, de bibliotheek in onze stad is doordeweeks twee middagen en één avond geopend en het weekend gesloten, ook het kleine overdekte zwembad is in het weekend dicht. Wie geen auto heeft is uren onderweg met het openbaar vervoer dat meest uit bussen bestaat die een ommelandse reis maken door de talloze dorpen. De snelweg naar Amsterdam (wél belangrijk) loopt vlak langs een woonwijk van Bolsward, hier mag sinds kort 130 worden geracet, bij een woonwijk! Dat zie ik in de randstad niet gebeuren, maar ach voor noord nederland moet dat kunnen. Een vierbaansweg vanuit het midden naar het noorden van Friesland is volgens het rijk onnodig, te veel luxe voor een provincie waar je nog geen tram zult vinden, laat staan een metro.
Waarom een noorderling er niet over prakkiseert te verhuizen? Omdat noorderlingen liever roeien met de riemen die ze hebben maar dan wel in een landschap waar rust en ruimte nog volop aanwezig is. De enkele westerling die hier gaat wonen zet de eerste nachten de radio aan omdat het te stil is, de noorderling die een dagje naar het westen gaat is dankbaar als de afsluitdijk weer in zicht komt. De drukte is overweldigend voor wie dat niet gewend is. Twee verschillende werelden in één land en ach, laten we dat maar zo houden. Laat de drukte maar in het westen blijven, of die nou warm is of koud. Maar het gemis aan goede basisvoorzieningen in het noorden is een schande, een extra reden om niet te stemmen op partijen die het recht van de sterkste voorrang geven. Tot schrijfs…..

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share