Maak er iets moois van

December is feestmaand, buiten zie je de kerstverlichting al weer hangen en zelfs de eerste kerstbomen staan al in huis. Kerst is voor veel mensen een tijd van familie, lekker eten en – alweer dankzij amerika – cadeautjes. Een kleinere groep vierst kerst als een religieus feest, ik bedoel niet de mensen die één maal per jaar met kerst de kerk bezoeken maar de mensen die elke zondag ter kerke gaan. Sommigen gaan nog verder, ze tanken niet op zondag en zullen nooit of te nimmer een winkel bezoeken. Moeten ze zelf weten, maar daarmee heb je denk ik niet het recht deze regels uit religieuze overweging ook aan anderen op te leggen. Ik las dat in Drachten de winkels de zondag voor kerst gesloten moeten zijn, ze gaan het nog controleren ook, dat dan weer wel, moeten de boeteschrijvers wel aan het werk om ondernemers te straffen die ook willen werken. Religie doet vreemde dingen met de mens, logica en verstand worden genegeerd omdat een hogere macht de regels bepaalt.
Elke religie heeft z’n eigen regeltjes, m’n man komt uit een katholiek gezin, dat is heel wat lichtzinniger dan het gereformeerde nest waar ik uit kom. Maar rituelen zijn er altijd, vaste gebruiken die niet vergeten mogen worden anders loopt het fout met je af. Voor mij waren dat zondagschool, bidden en bijbel lezen bij de maaltijd en natuurlijk zondags naar kerk. M’n man moest dan weer als kind af en toe te biecht, vaak verzon hij dan maar wat – wat moet je anders. Zijn vader ging bar vroeg de koeien melken, maar eten mocht hij niet voordat hij een mis had bezocht.
Anderen dwingen dat zij zich ook aan jou regels houden kan alleen als een overheid dit gebiedt. Zoals in Drachten, en er zijn veel meer plaatsen en landen waar dit zo is. Kwalijker nog is het als een religie stelt dat anderen, die deze religie niet aanhangen, minderwaardig zijn. Deze religies zijn er ook en ze menen daarmee een ticket naar de hemel te hebben waar andersdenkenden naar kunnen fluiten. Eigenlijk een heel egoistische reden om een geloof aan te hangen, een soort van levensverzekering voor na het leven hier op aarde.
Persoonlijk denk ik dat ons leven hier is bedoeld om te groeien, milder en wijzer te worden en liefde te leren. Elk mens is uniek en waardevol, als religie je helpt een beter mens te worden is dat mooi maar een ticket to heaven is het als je het mij vraagt niet zonder meer.
Hoe dan ook, de feestdagen komen er aan, maak er als het kan iets moois van.

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share