Blaffen tegen de wind

Mylo blaft tegen de wind die bomen en struiken door elkaar schudt. Ik moet lachen en besef tegelijkertijd dat ik – op m’n eigen manier – hetzelfde doe. Tegen de wind in schreeuwen is zinloos, het geluid gaat achter je verloren in het niets. Een verstandig mens accepteert wat hij niet kan veranderen en schenkt energie aan datgene waar hij of zij wél invloed op heeft. Klinkt simpeler dan het is want een mens heeft naast verstand ook emoties. Als emoties de overhand hebben gaat het verstand in de stand-by. Dat hebben onze media ook heel goed begrepen, met emoties kun je elk nieuwsitem in de gewenste richting duwen.
Emoties bepalen hoe we het leven ervaren, een geboorte of een overlijden hebben grote impact op de mens, het zijn de emotionele hoogte- en dieptepunten van een leven. Daarnaast leven sommige mensen altijd emotioneel, wat er op hun weg komt bepaalt of ze gelukkig of ongelukkig zijn. Kwetsbare mensen. Ik vind het moeilijk een balans te vinden tussen emotie en verstand, emotie maakt kwetsbaar en te vaak heeft me dat klappen opgeleverd. Het verstand is betrouwbaarder maar incompleet zonder emotie. Moeilijk.
Extra handicap hierbij is dat ik als kind geen emoties mocht hebben, niet huilen, gehoorzamen en rustig zijn. Dat zit er nog steeds in maar ik ben me er wel van bewust, dat is een stap vooruit. Zo heb ik gisteren uren later zachtjes gehuild na een telefoongesprek met m’n vader. Johan en ik wilden ’s middags even bij hem kijken en ik vroeg of het uitkwam. “Ik moet er niet aan denken” zei m’n vader harteloos. Toch rondde ik het gesprek nog belachelijk netjes af en vertelde Johan wat er was gezegd. “Je lijkt onaangedaan” zei Johan me verwonderd aankijkend. Ach ja, als iemand me slaat gooi ik de emoties aan de kant om niets te voelen. Aangezien Johan een mens is bij wie de emoties vooropstaan kan hij zich deze reactie niet voorstellen.
Uren later ben ik zover dat de emoties voorzichtig naar boven komen, een voorzichtige connectie tussen verstand en emotie, de tweede stap vooruit…

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share