De zoveelste aap

De afgelopen week stond er op de voorpagina een grote kop in de leeuwarder courant:  “9 grote energieafnemers over 3 jaar van het gas af”. Wauw, hoe zullen ze dat realiseren denk je dan, de veluwe opstoken – kolenmijnen opengooien? Want met windmolens en zonne energie gaat ze dat nooit lukken. Verder lezend kwam er een hele grote aap uit de mouw, ze gaan helemaal niet van het gas af – ze gaan gas uit het buitenland gebruiken. Gas uit het buitenland is heel wat pittiger dan het nederlandse flutgas, daarom moeten er aanpassingen komen zodat  zij eindelijk kwaliteitsgas kunnen gebruiken.
Dit betekent dat bedrijven straks buitenlands gas beschikbaar krijgen maar hoe zit dat dan met de consument? Onze overheid heeft schijt aan de burger, koop maar een warmtepomp – alles elektrisch is goed genoeg voor ons. Vraagt iemand zich wel eens af waar al die elektriciteit vandaan moet komen? Terwijl in de landen om ons heen het aantal gasleidingen wordt uitgebreid ten behoeve van de inwoners moeten wij van het gas los? Weg met de schoonste fossiele brandstof? Dacht het toch niet.
Het aanpassen van gasstel en de verwarmingsketel is goedkoper dan de aanschaf van een warmtepomp, zonnepanelen en je huis helemaal dicht isoleren, dat durf ik wel te wedden. Daarom is er een plan om de gasgestookte cv ketel te gaan verbieden.
Waarom pikken we dit? Nah, dat is wel duidelijk, door zulke flutstukken in de krant – de sprookjes van de nos en de dood van de onderzoeksjournalistiek. Ik zag laatst bij geen stijl de naam noslims voorbijkomen,  daarvan zijn er in ons land helaas een heleboel.

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share