Gruwelijke meestemmeter

Verkiezingen van het provinciebestuur 20 maart a.s., best lastig, als eerste de overweging of het zin heeft om te gaan stemmen. Hoe kan het dat de vvd elke keer meer stemmen krijgt dan je zou verwachten. Dan denk ik aan een uitspraak van Stalin “het maakt me niet uit hoe mensen stemmen, het gaat erom wie de stemmen telt”.
Je zou daarom kunnen besluiten thuis te blijven maar dat voelt ook weer fout.
En als je gaat stemmen zou het dan niet handig zijn om ergens te zien welke partij de afgelopen periode heeft gestemd naar jou wensen? Voor Friesland kan je via de meestemmeter zien hoe partijen hebben gestemd op punten die jij belangrijk vindt.
En wat blijkt, elke provincie zou zo’n meestemmeter kunnen hebben maar Friesland was de enige provincie die het aandurfde. De andere provincies zagen het niet zitten dat de besluiten van de partijen zo makkelijk inzichtbaar waren, wat een gruwel. Zou het niet geweldig zijn als bij de volgende tweede kamer verkiezingen zo’n tool op internet beschikbaar was, gewoon checken hoe er in het verleden door partijen is gestemd – per onderwerp – op zaken die jij belangrijk vindt. Ik weet wel haast zeker dat ie er nooit ofte nimmer zal komen, de provincies gruwelen al – laat staan de tweede kamer waar list en bedrog dagelijkse kost zijn.
Ik las gisteren dat bij de komende provinciale verkiezingen eenderde van de kiezers wil afrekenen met het huidige kartel maar dat groenlinks behoorlijk op winst staat, dat kan toch helemaal niet? Mensen zijn boos over het bedrog door het kartel over de kosten van een in elkaar geflanst klimaatakkoord maar tegelijkertijd willen ze wel hun stem geven aan de partij die het klimaat tot religie heeft verheven ongeacht de kosten.
Ik begrijp er niks van. Daarom zou een meestemmeter – waarbij je kunt zien wat partijen hebben goed- of weggestemd – een goede stemadviseur zijn. Maar dat is denk ik niet de bedoeling…

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share