Een flut deal

Donderdagavond, de winkels in de stad zijn open maar daar doe ik al jaren niet meer aan mee, de enkele keer dat ik kort ga winkelen is de donderdagmiddag een beter moment. Lekker rustig omdat de meeste mensen ’s avonds gaan. Johan heeft late dienst en komt iets van kwart voor elf thuis, alle tijd dus om even te schrijven.
De afgelopen week waren we benieuwd, er was een pensioenakkoord bereikt. Ik las dat minister Koolmees zeer tevreden en trots was, dat kan nooit goed zijn. Als de regering ergens blij mee is worden we belazerd en is het oppassen geblazen.
Ik ging op zoek naar informatie over de afspraken en ontdekte dat er bijzonder weinig concreets is vastgelegd. Jaja, de pensioenleeftijd stijgt iets minder snel, dat is eigenlijk de enige noemenswaardige wijziging. Voor de rest blabla, ze zullen eens gaan kijken of 45 jaar werken genoeg is en of zware beroepen eerder mogen stoppen zonder boete.
Er zijn nog meer vage plannetjes die wel of niet door kunnen gaan.
Dit is geen akkoord maar een flut deal zonder verbeteringen, het duurt gewoon wat langer voordat iedereen zolang doorwerkt als de bedoeling is.
De enige onzekere factor is de levensverwachting, tot nu toe betekende de stijging van de levensverwachting met een jaar dat u een jaar langer moest werken. Verrassend nietwaar?
Nu is afgesproken dat een stijging van een jaar acht maanden langer werken betekent.
Goh, dat is wel ongeveer wat we gewend zijn – 2/3 van u is voor de overheid.
Wat ik me afvraag, de leeftijdsverwachting zonder chronische aandoeningen is sterk afgenomen, wat gaan ze doen als de leeftijdsverwachting in z’n geheel daalt?
Zou me niet verbazen als dat gebeurt, mogen we in dat geval eindelijk net als in andere eu landen eerder met pensioen voordat we helemaal zijn opgebrand?

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share