Let op, geld lenen levert geld op

Prinsjesdag – de dag waarop de koning een stuk voorleest uit andermans werk – zit er weer op. Het voelt aan als een tragi-komedie zonder happy end, voor ons dan tenminste.
Nederland gaat een bult geld lenen om vooral geen leuke dingen voor u mee te financieren. Het financiële wereldje is zo kapot dat de overheid geld toe krijgt als ze geld leent, niet te bevatten toch. Dus gaan ze een bult geld lenen om dingen te doen waarbij ze de investering kunnen terugverdienen. Klinkt mooi, maar het gaat hier om de overheid die zelfs een casino verliesgevend weet te maken.  Geen concreet plan, maar dingen als robotica, data en kenniseconomie worden als interessant aangedragen. Man, man, technische hoogstandjes willen in een oud, vervallen huis. Het basisonderwijs is van bedroevende kwaliteit, helemaal kapot gemaakt met protocollen, toetsen, prulvakken en een bijbehorende administratieve bende. Het is geen wonder dat het onderwijs leeg loopt als lesgeven bijzaak wordt in een traject waarin alles moet worden getoetst en vastgelegd. Vroeger was er in de zesde klas een toets om vast te stellen hoe het verder moest, vandaag de dag worden kleuters al getest op voortgang, hemelschreiend!
Als het fundament van het onderwijs niet deugt moet je daar ingrijpen, terug naar de basis van de basisschool. Maar ja, de overheid hè, de realiteit gaat aan ze voorbij, een beetje wensdenken wat leuk zou zijn – daar houdt het op.
Er gaat weer een bult geld worden uitgegeven – leningen en uitgaven van de staat zijn uiteindelijke altijd onze kosten, niets nieuws onder de Nederlandse zon.

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share