Is dat wat je wilt?

Loslaten wat je niet kunt veranderen is verstandig maar heel lastig.
De laatste tijd wil de slaap maar niet komen, enerzijds door de wisselingen van Johan in de ploegendienst, anderzijds door zorgen voor de toekomst. Zo krijgt onze kleinzoon over een paar maanden de bmr vaccinatie, kom ik vandaag op de website van jim stone een zorgelijk artikel tegen over de inhoud van dit vaccin. De ouders weten ook de risico’s en toch gaan ze ervoor, ik ga daar niet over maar is moeilijk naast me neer te leggen. Het gevoel dat je nergens meer over gaat of invloed op hebt maakt neerslachtig.
Halve waarheden zijn ook leugens, zo was ik altijd in de veronderstelling dat euthenasie in ons land goed was geregeld. Als het niet meer gaat word je in coma gebracht “sedatie” totdat je sterft. Wel zo humaan, het leek me een waardig einde totdat we de afgelopen jaren twee maal meemaakten bij familie wat dat kan betekenen. In beide gevallen duurde het anderhalf tot twee weken voordat de ernstig zieke uiteindelijk overleed. De één werd geregeld ontstemd wakker, de ander had het afschuwelijk benauwd in deze weken. Voor de familie dramatisch om mee te maken en wat krijgt de patient daar zelf nog van mee? Dat weten we niet, hebben ze pijn? In beide gevallen stierven ze uiteindelijk door uitdroging. Is dat wat je wilt?
Ik sprak daarover met m’n zus die ook geschrokken was van de realiteit van deze “humane”dood. Ondraaglijk lijden beeindigen kan humaan zijn maar niet met zekerheid via sedatie – waardoor je van de wereld lijkt maar er toch nog bent, je lichaam vechtend tot dat het door uitputting niet meer kan.
Vaccins, orgaan donatie, euthenasie – dingen om goed over na te denken en af te wegen.

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share