Schone schijn

Jaren geleden was er een “what’s up”over de laundry pure, een klein apparaatje dat wassen met ozon mogelijk maakte. Zo werd de was hygienisch schoon, het enige wat ik soms toevoegde was een zelfgemaakt wasmiddel en klaar is kees. Het voldeed geweldig tot het moment dat onze 25 jaar oude wasmachine met een grote klap de geest gaf. Na wat speurwerk kochten we een nieuwe wasmachine waar de laundry pure weer op aangesloten werd. Sindsdien lag de laundry pure steeds in storing, geen ozon of helemaal geen ozon, we hadden er niets meer aan. Na veel gepuzzel bleek dat nieuwerwetse wasmachines zo weinig water afnemen dat de laundry pure er niets meer mee kan. Om als fabrikant een mooi energielabel te krijgen moet de consument de was zien schoon te krijgen met minder water. Liefst ook op lage temperatuur wassen natuurlijk, dan ben je pas echt groen bezig. Nou, ik dacht het toch niet. Met minder water en op veertig graden lijkt de was misschien redelijk schoon dankzij optische witmakers en vlekverwijderaars (joost mag weten welke chemicalien dit mogelijk maken), maar bacterien voelen zich er wel bij. Nu had ik ergens gelezen dat de wasmachinefabricanten ook bezig waren met ozon toepassingen en jawel, het bleek nog waar ook. We konden kiezen tussen een wasmachine van Bosch of Siemens. We gingen voor de Siemens omdat Bosch voor de toekomst meer heil ziet in het ontwikkelen van doseer systemen en Siemens verder gaat inzetten op de ozon techniek.
De wasmachine die we hadden ging naar onze oudste zoon, hij had een oud lel die bijna op ploffen stond, en de Siemens werd besteld. Op een ochtend werd hij geleverd en aangesloten. De monteur zette eerst een machine reinigings programma aan waardoor het rubber van de machine allemachtig ging stinken. De moed zonk me in de schoenen, wat een lucht. Toen de monteur weg was gooide ik een was in de machine en zette het veertig graden hygiene programma aan. Was de ozon met de laundry pure zichtbaar als luchtbellen – nu begon zich een mist te verspreiden over de was alsof de machine stond te roken. Anderhalf uur later was de machine klaar en zowaar kwam er een schone was tevoorschijn waaruit ook alle geurtjes en bacterien waren verdwenen.
Talloze wasjes volgden, de eerste week nog vergezeld van de rubberlucht – maar dat schijnt bij alle nieuwe wasmachines een voorbijgaand euvel te zijn.
Uiteindelijk ben ik best opgelucht, het hygiene programma met een beetje zelfgemaakt wasmiddel maakt onbezorgd wassen weer mogelijk. De enige manier om de was echt schoon te krijgen want als het schoon lijkt moet het dat ook zijn toch. Anders krijg je zulke toestanden.

Reacties zijn gesloten.

  • no copyright – feel free to share